8/31/2015

Mutabal, pasta z bakłażana

pasta-z-baklazana

Dziś zapraszam na pochodzący z kuchni arabskiej przepis na pastę z bakłażana, mutabal. Uwielbiam bakłażana pod każda postacią, więc i ta aksamitna pasta z dodatkiem czosnku będzie bardzo mile widziana na moim stole. Doskonała gdy podajemy ją schłodzoną.
Mutabal idealnie komponuje się z chlebkami manakeesh z zaatarem.
Inspiracja tutaj



Mutabal, pasta z bakłażana
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 700 g bakłażanów
  • sok z  jednej cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 dojrzały pomidor
  • posiekana natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz


Wykonanie:
Bakłażany kroimy na pół, odkrawamy ogonek, nakłuwamy widelcem, smarujemy delikatnie oliwą i układamy skórką do góry  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem ich z piekarnika można sprawdzić czubkiem noża, czy są już miękkie.
Bakłażany odstawiamy do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do blendera, dodajemy oliwę, czosnek, sok z  cytryny, kumin, pieprz  i sól. Wszystko dokładnie blendujemy.
Pomidora parzymy i zdejmujemy z niego skórkę, Kroimy w  drobną kostkę.
Pastę wykładamy na płaski talerz, dekorujemy pokrojonym pomidorem i posiekaną natką. Wkładamy na 60 minut do lodówki. 


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz