Zielony kuskus z bazylią
Kuskus z bazylią i sezonowymi warzywami to idealna propozycja na letni wegetariański obiad lub lunch. Do przygotowania mojej wersji użyłam zielonego groszku i fasolki szparagowej. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru do przygotowania kaszy dodałam pastę curry.
Zielony kuskus z bazylią
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
- 1 szklanka kaszki kuskus
 - gorący bulion, ew. woda (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza)
 - 1 łyżka zielonej pasty curry
 - 1 szklanka ugotowanego mrożonego zielonego groszku
 - 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska)
 - 2 dojrzałe pomidory
 - sok z cytryny
 - listki bazylii
 - oliwa z oliwek EV
 
Wykonanie:
Do miski wsypujemy kuskus. 
Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy, żeby pasta się rozpuściła  Kuskus zalewamy bulionem tak, żeby kasza była przykryta płynem ponad centymetr ponad powierzchnią.  Przykrywamy i odstawiamy, aż płyn się całkowicie wchłonie. Wtedy kaszę mieszamy widelcem, dodajemy fasolkę, groszek, posiekane listki bazylii, sok z cytryny, mieszamy, 
przykrywamy,  i odstawiamy na 60 minut, żeby się przegryzło.
Po tym czasie pomidory parzymy, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kaszy, mieszamy i skrapiamy oliwą.
Po tym czasie pomidory parzymy, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kaszy, mieszamy i skrapiamy oliwą.





kuskus ma tak wyjątkowo delikatny smak, że idealnie komponuje się z lekkimi warzywami!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, a poza tym jest tak prosty w przygotowaniu :).
Usuń