12/19/2018

Śledż imbirowy z żurawiną

kawalki-sledzia-z-cebula

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć śledzi 😀, obiecuję, że to będzie ostatni przepis przed Świętami! Co ja na to poradzę, że w grudniu dopada mnie śledziowy szał, który mnie opuszcza dopiero w okolica końca Karnawału 😃.
Tak więc bez zbędnych wstępów zapraszam Was na nieco eksperymentalny przepis, czyli przed Wami śledź imbirowy z żurawiną. Żurawina cudownie łagodzi charakterystyczny smak imbiru i kurkumy. W pierwszej chwili obawiałam się, że 40 g imbiru to nieco za dużo, ale jest w  sam raz. A na dodatek śledź ma piękny kolor, dzięki kurkumie.

Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie:






Śledź imbirowy z żurawiną
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:

  • 6 wymoczonych filetów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku
  • ok. 40 gramów świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki oleju + 2 łyżki do smażenia
  • 2-3 łyżki octu winnego


Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, którą oprószamy cukrem. Smażymy, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie obieramy imbir i kroimy go w  drobniutkie słupki. Dorzucamy do cebuli, dodajemy kurkumę i żurawinę oraz sól. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Patelnię zdejmujemy z kuchenki, dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 
Śledzie kroimy w dzwonka, układamy w słoiku jedną warstwę, na niej kładziemy cebulę z  dodatkami, potem kolejną warstwę śledzi i znowu cebulę. Wszystko zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na minimum 5-6 godzin, najlepiej na całą noc.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz