12/14/2018

Aromatyczny śledź z ziemniakami i granatem

ryba-na-talerzu-z-ziemniakami

Nie wiem, jak Wam, ale mnie hasło "śledź"  kojarzy się nie tylko ze świętami, ale także z jesiennymi i zimowymi dniami, kiedy to nasz organizm domaga się od nas tłustszych i bardziej sycących dań. Tak więc w moim domu jadamy śledzia, nie tylko przy okazji Wigilii, Sylwestra, Karnawału czy Wielkiej Nocy, ale także tak po prostu bez specjalnej okazji. Dlatego na moim blogu znajdziecie sporo różnych przepisów na śledzia, dziś dołączy do nich kolejna bardzo smakowita propozycja z pewnym zaskakującym połączeniem. Czy śledź i granat idą ze sobą w parze?
Zapraszam po przepis.





Dobrze przygotowane danie ze śledziem wymaga dobrych jakościowo składników. Smaczny i niesmakujący tranem śledź to podstawa, ale ważna rolę odgrywają też przyprawy, których do niego użyjemy. Dlatego z dużą przyjemnością odkryłam nową linię przypraw Vegeta Natur. Przyprawy z  tej linii mają nowe receptury, które uwzględniają preferencje smakowe Polaków, ale co najważniejsze zawierają w 100% naturalne składniki, bogactwo ziół i warzyw, mają obniżoną zawartość soli, a w niektórych produktach nie ma jej w ogóle. I co warto podkreślić są produkowane bez dodatku glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników i aromatów.
Nowa seria Vegeta Natur jest podzielona na kilka kategorii, znajdziecie tu przyprawy uniwersalne, przyprawy smakowe (z czosnkiem, curry, chili, koperkiem), przyprawy do mięs, a także przyprawy specjalne (do gulaszu, mięsa mielonego, pomidorów i mozzarelli, gyrosa, sałatek i dipów, pieczonej kaczki). Na każdym wariancie Przyprawy Specjalnej Vegeta Natur znajdziecie także inspirujące przepisy kulinarne.
Dziś do mojego dania ze śledziem wybrałam Przyprawę Specjalną Vegeta Natur do ryb i owoców morza. W jej składzie znajdziecie sól morską, czosnek 17%, cukier, bazylię 14,8%, suszoną cebulę, natkę pietruszki 4,1%, imbir, rozmaryn 2,1%, koper, liść laurowy i oliwę z oliwek. Idealnie pasuje do śledzia, a zarazem w wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami mojego dania.



Aromatyczny śledź z ziemniakami i granatem
Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania
Składniki:

  • 5 filetów śledziowych
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie mieszanki przypraw Vegeta natur do ryb i owoców morza
  • 3-4 ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • ziarenka granatu
  • natka pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz 



Wykonanie:
Filety śledziowe umieszczamy w misce, zalewamy je zimnym mlekiem i odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmujemy je z mleka i osuszamy ręcznikiem  papierowym. Kroimy w dzwonka.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka.
Plasterki ziemniaków układamy na talerzu, na każdym układamy kawałek śledzia, piórka cebuli, skrapiamy olejem, oprószamy przyprawą do ryb i robimy kleksa ze śmietany. Następnie dekorujemy listkami natki pietruszki i ziarenkami granatu oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na 1-2 godziny w chłodne miejsce.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Za każdego śledzia dałabym się pokroić:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, mam pytanie odnośnie szynokwaru. Czytałem Pani przepis stąd
    https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/11/domowa-szynka-z-szynkowara.html
    i mam kilka pytań.
    1. Może być zwykła sól zamiast peklosoli? Jedyna różnica to kolor? Czy jeżeli nie używam peklosoli to zwykłej też nie? Czy po prostu jako zamiennik?
    2. Czy wystarczy mi szynkowar 1.5L czy kupić 2.5L? Do np. takiego przepisu jak Pani przedstawiła - starczy 1.5L? Różnica w cenie to 10zł. Pytam, bo nie wiem co wziąć. Chcę dziś zamówić, bo święta coraz bliżej a czasu mało... :)
    3. Jak sobie coś przypomnę to dopiszę :)
    Pozdrawiam
    Łukasz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łukaszu,
      1. Tak, może być zwykła sól, jedyna różnica to kolor. Jeśli nie użyjesz peklosoli, musisz użyć zwykłej, bez soli mięso będzie zupełnie bez smaku.
      2. To trudne pytanie, zależy od indywidualnych potrzeb i tego jak liczna jest rodzina. Nam w zupełności starcza ten 1,5 litrowy. Natomiast w sumie można kupić większy i w zależności od kawałka mięsa wypełniać tylko jego część.
      3.Zapraszam :)

      Usuń
  3. Pięknie się prezentują. Dla mnie śledzie obowiązkowo na Sylwestra więc na pewno przygotuje tę propozycję. Mniam!

    OdpowiedzUsuń