12/12/2018

Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną


Nie wiem, jak Wy, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez śledzia. Co roku na naszym stole pojawia się kilka różnych dań ze śledziem w roli głównej właśnie. Zawsze są potrawy tradycyjne, ale staram się też szukać nowych smaków i pomysłów na tę pyszną rybę.
Dziś zapraszam Was na przepis autorstwa Jagny Niedzielskiej, który został przez nas nieco zmodyfikowany. Jest to śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną. Zaskakujące połączenia? Tak, ale baaaardzo pyszne!


Danie to przygotowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych, które poprowadziła właśnie Jagna. Warsztaty odbyły się  pod hasłem "Jak cieszyć się zdrowym świętowaniem z bliskimi?" i zostały zorganizowane przez Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia. Podczas spotkania nie tylko gotowaliśmy, ale wraz z dietetykami rozmawialiśmy o naszych nawykach żywieniowych i o zmodyfikowanej piramidzie żywienia.

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
związane z Piramidą Zdrowego Żywienia Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych
  • Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
  • Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 - warzywa i 1/4 - owoce.
  • Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  • Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i - częściowo - serem.
  • Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  • Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
  • Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  • Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół - mają cenne składniki i poprawiają smak.
  • Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
  • Nie spożywaj alkoholu.

Podczas warsztatów przygotowaliśmy także inne świąteczne dania:
  • pierogi z mąki gryczanej z twarogiem i ziołami
  • dorsza na kiszonej kapuście 
  • krem kakaowy z suszonych owoców 


Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną
Składniki dla 5 osób:
  • 5 filetów śledziowych
  • sok z dwóch pomarańczy
  • sok z jednej limonki
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • starta skórka z jednej limonki
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • ok. szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • garść czarnuszki
  • czarny mielony pieprz



Wykonanie:
Śledzie moczymy przez na 10-15  minut w zimnej wodzie, następnie płuczemy je pod wodą bieżącą. Sok z pomarańczy i limonki mieszamy z olejem, miodem, skórką, pieprzem, czosnkiem, żurawiną i czarnuszką. Gotową marynatą zalewamy śledzie i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny w chłodne miejsce. Najlepiej, aby marynowały się przez całą noc.













Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. A tego śledzia to na pewno zrobię na Wigilię. Ja podobnie staram się przemycić nowe smaki i zazwyczaj w śledziach to przechodzi:-)

    OdpowiedzUsuń