8/27/2019

Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką

slodkie-ciasta-z-owocami

To niestety już ostatnie borówki z mojego ogródka. Jak co roku moje krzaczki bardzo pięknie owocowały i w związku z tym owoce te bardzo długo gościły w naszej kuchni. Robiłam z nich różnego rodzaje ciasta i desery, a także przetwory. Tym razem upiekłam z nich drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką. Drożdżowe ciacho, owoce i kruszonka to połączenie wprost idealne! 

Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje:



Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
  • 240 g mąki pszennej
  • 240 g mąki żytniej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 65 g roztopionego masła
  • 68 g cukru  
  • 25 g świeżych drożdży
  • mleko do pomalowania bułeczek
Kruszonka:
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:

  • 350 g borówek amerykańskich







Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim borówki. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem. 
Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.






Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz