7/29/2013

Kruchy spód, lekka pianka i borówki




U mnie w dalszym ciągu krzaczki borówek uginają się od owoców. Upiekłam więc kolejne ciasto, tym razem wykorzystując przepis na kruche ciasto rabarbarowe. A ponieważ zostały mi białka z produkcji lodów, postanowiłam je dorzucić i zrobić więcej słodkiej pianki.
Kruchy spód, lekka pianka i borówki

Składniki na ciasto:
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
szczypta soli
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki na piankę bezową:
8 białek
szczypta soli
500 g borówek amerykańskich
1,5 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Z zimnej margaryny, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.
Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy kardamonem i cynamonem. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny  i mąkę ziemniaczaną, miksujemy.  Na koniec dodajemy borówki, delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.
Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.




Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. pyszne ciacho:) ja robię takie z gruszkami albo jabłkami też smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciacho jest rewelacyjne ze wszystkimi owocami, to fakt !

      Usuń
  2. Zjadłabym kawałek,wspaniałe ciacho,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ile bezy <3
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń