7/26/2013

Domowy cukier waniliowy

bialy-cukier-w-misce


Kupując ostatnio cukier waniliowy zamiast odruchowo wrzucić go do koszyka przyjrzałam się etykiecie... czytam i czytam...,  a w jego składzie znajduje się cukier wanilinowy... ? A co to za cudo jest ? Jakaś chemia ? Jedna litera robi różnicę! Cukier wanilinowy to po prostu tańszy zamiennik cukru waniliowego i zawiera wanilinę lub etylowanilinę. Wanilinę pozyskuje się w sposób syntetyczny z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfowych. Warto wspomnieć, że wanilina znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.
Czy jest więc sens truć się?
Zrobienie domowego cukru waniliowego nie wymaga dużo zachodu. Od dziś będę używała tylko domowego :-). Ależ pięknie pachnie ! 
Cukier będzie już bardzo aromatyczny po dwóch tygodniach, ale im dłużej stoi w zamkniętym słoiku, tym aromat wanilii jest mocniejszy. Zróbcie sobie też koniecznie domową esencję waniliową


Na blogu znajdziecie też inne przepisy na domowe przyprawy:





Domowy cukier waniliowy
Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 350 g cukru



Wykonanie:
Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, a potem dzielimy ja na trzy.
Do wyparzonego słoika wsypujemy cukier i wkładamy kawałki laski wanilii. Pamiętajmy, aby nie wystawały one ponad cukier.
Słoik zamykamy i chowamy do szafki lub szuflady na 2 tygodnie. Raz na jakiś czas możemy potrząsać słoikiem, ale bez otwierania.
Po 2 tygodniach cukier nabierze waniliowego aromatu i możemy go już używać do naszych słodkich dań i wypieków.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz