Domowy cukier waniliowy

bialy-cukier-w-misce
Domowy cukier waniliowy


Kupując ostatnio cukier waniliowy zamiast odruchowo wrzucić go do koszyka przyjrzałam się etykiecie... czytam i czytam...,  a w jego składzie znajduje się cukier wanilinowy... ? A co to za cudo jest ? Jakaś chemia ? Jedna litera robi różnicę! Cukier wanilinowy to po prostu tańszy zamiennik cukru waniliowego i zawiera wanilinę lub etylowanilinę. Wanilinę pozyskuje się w sposób syntetyczny z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfowych. Warto wspomnieć, że wanilina znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.

Czy jest więc sens truć się?

Zrobienie domowego cukru waniliowego nie wymaga dużo zachodu. Od dziś będę używała tylko domowego :-). Ależ pięknie pachnie !
Cukier będzie już bardzo aromatyczny po dwóch tygodniach, ale im dłużej stoi w zamkniętym słoiku, tym aromat wanilii jest mocniejszy. Zróbcie sobie też koniecznie domową esencję waniliową.


Na blogu znajdziecie też inne przepisy na domowe przyprawy:



 

Domowy cukier waniliowy

Czas przygotowania: 3 minuty
Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 350 g cukru



Wykonanie

  • Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, a potem dzielimy ja na trzy.
  • Do wyparzonego słoika wsypujemy cukier i wkładamy kawałki laski wanilii. 
  • Pamiętajmy, aby nie wystawały one ponad cukier.
  • Słoik zamykamy i chowamy do szafki lub szuflady na 2 tygodnie. 
  • Raz na jakiś czas możemy potrząsać słoikiem, ale bez otwierania.
  • Po 2 tygodniach cukier nabierze waniliowego aromatu i możemy go już używać do naszych słodkich dań i wypieków.

Komentarze