Domowy cukier waniliowy
Kupując
ostatnio cukier waniliowy zamiast odruchowo wrzucić go do koszyka
przyjrzałam się etykiecie... czytam i czytam..., a w jego składzie
znajduje się cukier wanilinowy... ? A co to za cudo jest ? Jakaś chemia ?
Jedna litera robi różnicę! Cukier wanilinowy to po prostu tańszy
zamiennik cukru waniliowego i zawiera wanilinę lub etylowanilinę.
Wanilinę pozyskuje się w sposób syntetyczny z ligniny, eugenolu czy
kwasów lignosulfowych. Warto wspomnieć, że wanilina znajduje się w
rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.
Czy jest więc sens truć się?
Czy jest więc sens truć się?
Zrobienie domowego cukru waniliowego nie wymaga dużo zachodu. Od dziś będę używała tylko domowego :-). Ależ pięknie pachnie !
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na domowe przyprawy:
- Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory
- Sól ziołowa z rozmarynem
- Gomasio z siemienia lnianego
- Wędzona sól
- Sól cytrynowa
- Domowa vegeta II
- Domowa przyprawa grzybowa
- Ziołowa sól
- Przyprawa do piernika II
- Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa
- Toskańska przyprawa ziołowa
- Esencja pomarańczowa
- Przyprawa meksykańska do chili con carne
- Mielona skórka pomarańczowa
- Domowa przyprawa do piernika
- Przyprawa do dań z kapustą
- Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem
- Domowa warzywna pasta bulionowa
- Domowa vegeta
- Przyprawa do ciasta dyniowego
Składniki:
- 1 laska wanilii
- 350 g cukru
Wykonanie:
Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, a potem dzielimy ja na trzy.
Do wyparzonego słoika wsypujemy cukier i wkładamy kawałki laski wanilii. Pamiętajmy, aby nie wystawały one ponad cukier.
Słoik zamykamy i chowamy do szafki lub szuflady na 2 tygodnie. Raz na jakiś czas możemy potrząsać słoikiem, ale bez otwierania.
Po 2 tygodniach cukier nabierze waniliowego aromatu i możemy go już używać do naszych słodkich dań i wypieków.
Po 2 tygodniach cukier nabierze waniliowego aromatu i możemy go już używać do naszych słodkich dań i wypieków.
Komentarze
Prześlij komentarz