1/08/2016

Sól cytrynowa


Zmajstrowałam sobie taką pyszną i aromatyczną przyprawę, czyli sól cytrynową. Zrobiłam ją na bazie grubej soli morskiej i w takiej postaci używam jej do gotowania potraw. Natomiast, żeby móc ją używać do przyprawiania już gotowych dań, sól przesypałam do słoiczka z młynkiem i gotowe.




Sól cytrynowa
Czas przygotowania: 10 minut + suszenie
Składniki:
  • 3/4 szklanki grubej soli morskiej
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka rozmarynu

Wykonanie:
Cytrynę najpierw dokładnie myjemy, a potem parzymy wrzątkiem i wycieramy do sucha. Skórkę ścieramy na drobniutkiej tarce. Rozmaryn siekamy i wraz ze skórką dodajemy do soli, mieszamy. Sól wysypujemy na papier, równomiernie rozkładamy i suszymy na blacie kuchennym przez 36 - 48 godzin,w  zależności od tego jaka panuje wokół temperatura. Sól można też wysuszyć  w piekarniku  nagrzanym do 100 stopni  przez 30 minut, przy uchylonych drzwiczkach.
Gotową przyprawę wsypujemy do suchego i czystego słoiczka. 



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Właśnie wczoraj upiekłam kurczaka z dodatkiem tej soli, pyszny wyszedł :-).

      Usuń