8/09/2015

Domowe lody jogurtowo-borowkowe bez jajek


lody-na-patyku-z-owocami

Nie ma nic lepszego niż domowe lody. W taki upał najbezpieczniejsze są te przygotowane bez jajek. Aksamitny grecki jogurt i aromatyczne borówki amerykańskie to idealny duet. 
Przy panujących temperaturach za oknem... lody lody dla ochłody... to jest to !
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na lody:
Domowe lody ananasowe bez jajek
Domowe lody ananasowe.
Domowe lody bazyliowe bez jajek
Sorbet truskawkowo-cytrynowy
Sorbet truskawkowy
Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem
Lody rabarbarowe z borówką amerykańską
Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem
Domowe lody pomarańczowe
Domowe lody gruszkowe
Domowe lody żurawinowe
Domowe lody wiśniowe
Domowe lody morelowe
Domowe lody porzeczkowe
Domowe lody malinowe
Domowe lody kawowe z rodzynkami
Domowe lody cafe latte
Domowe lody z borówką amerykańską
Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Lody jogurtowo-truskawkowe
Lody rabarbarowe
Sorbet truskawkowy





Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek
Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
Składniki:
  • 250 g mascarpone
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 90 g drobnego cukru
  • 350 g borówek + ok.150 g borówek
  • patyczki i foremki do lodów




Wykonanie:
Miska na lody powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy robić lody. 
150 g borówek miksujemy dokładnie i wkładamy po  2 łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody (wykorzystałam papierowe foremki na muffiny), foremki wkładamy do zamrażarki.
Drugą porcję borówek miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej.
Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane borówki i  mieszamy.


Z zamrażarki wyjmujemy misę na lody, przelewamy do niej masę i kręcimy lody przez 40-50 minut, aż uzyskają właściwą konsystencję.
Z zamrażarki wyjmujemy foremki z zamrożonymi borówkami, dokładamy do nich masę lodową wypełniając całą foremkę. W środek wtykamy patyczek i z powrotem wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.
Przed podaniem foremki z lodami wkładamy po kolei do szklanki z wrzątkiem na kilkanaście sekund. dzięki temu lody bez problemu wyjmiecie z  foremek.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz