Sorbet truskawkowy



Za oknem piękne lato, najwyższa więc pora zacząć sezon lodowy. Dwa dni temu włożyłam miskę od maszynki do lodów do zamrażarki, dziś można już było zabrać się za ich produkcję. W tym sezonie na pierwszy ogień poszedł sorbet truskawkowy. Najprostszy, zrobimy go  z trzech składników. Jeśli nie posiadacie maszynki do robienia lodów, możecie użyć po prostu blendera.



Sorbet truskawkowy


Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru*
*Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są truskawki.




Wykonanie:

Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać sokiem cytrynowym i zasypać cukrem.  Dokładnie wymieszać i odstawić na 60 minut. Po tym czasie truskawki zblendować  na gładką masę. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę owocową.
Sorbet kręciłam 30 minut. Jeśli nie posiadamy maszynki do lodów, truskawki po 60 minutach macerowania wkłada,y do zamrażarki na 2-3 godziny, a następnie je blendujemy.
Przekładamy do plastikowych pojemniczków na lody, przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki na 4-5 godzin.






Komentarze

Prześlij komentarz