Domowe lody ananasowe bez jajek


Dziś przy afrykańskich upałach panujących za oknem zapraszam na domowe lody ananasowe bez jajek. Z reguły lody robię na bazie żółtek, ale przy tych temperaturach postanowiłam z nich jednak zrezygnować. Dla chętnych, którzy nie wyobrażają sobie lodów bez jajek jest też przepis na domowe lody ananasowe.

Domowe lody ananasowe bez jajek
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Składniki:
  • 250 g mascarpone
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 80 g drobnego cukru
  • 250 g świeżego dojrzałego ananasa
Wykonanie:
Jogurt i mascarpone powinny być zimne.
Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w kostkę wkładamy do blendera i blendujemy. Do miski wkładamy jogurt i mascarpone, dodajemy cukier i ubijamy przez 3-4 minuty, następnie dodajemy zmiksowanego ananasa i wszystko dokładnie mieszamy.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę. Lody kręcimy przez 30-40  minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowych foremek na lody, jeśli posiadamy, lub do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez 4-5 godzin.
Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki, odkrywamy i zostawiamy przez 5 minut na blacie, aby nieco zmiękły.

Komentarze

Prześlij komentarz