7/18/2015

Domowe lody ananasowe


Kupiłam pięknego dojrzałego ananasa - tak się ładnie do mnie uśmiechał ze sklepowej półki. Najpierw kupiłam, a potem zaczęłam się zastanawiać co z niego zrobić... ? Mamy lato, za oknem upał, padło więc na lody. Całe szczęście misa od maszynki do lodów w zamrażarce, można działać i kręcić.



Domowe lody ananasowe
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Składniki:
  • 5 dużych żółtek
  • 90 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 20 ml kremówki
  • 350 g świeżego ananasa


Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Ananasa obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do kielicha blendera i dokładnie miksujemy. Wstawiamy do lodówki.
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i ananasa mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy  je w zamrażarce przez kolejne 3-4 godziny.




Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Ależ one muszą być boooskie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ to pięknie i smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa :-).

      Usuń
  3. Agatko lody wyglądają przepysznie. Mam ogromną ochotę na zakup maszynki do lodów, ale wtedy, obawiam się, że moja rodzinka, ze mną na czele, będzie musiała wymienić garderobę, i dlatego zwlekam ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga, no coś w tym jest ;-), ale z każdej sytuacji jest wyjście: możesz robić sorbety :-).

    OdpowiedzUsuń