7/18/2015

Domowe lody ananasowe


Kupiłam pięknego dojrzałego ananasa - tak się ładnie do mnie uśmiechał ze sklepowej półki. Najpierw kupiłam, a potem zaczęłam się zastanawiać co z niego zrobić... ? Mamy lato, za oknem upał, padło więc na lody. Całe szczęście misa od maszynki do lodów w zamrażarce, można działać i kręcić.



Domowe lody ananasowe
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Składniki:
  • 5 dużych żółtek
  • 90 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 20 ml kremówki
  • 350 g świeżego ananasa


Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Ananasa obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do kielicha blendera i dokładnie miksujemy. Wstawiamy do lodówki.
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i ananasa mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy  je w zamrażarce przez kolejne 3-4 godziny.




Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Ależ one muszą być boooskie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ to pięknie i smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatko lody wyglądają przepysznie. Mam ogromną ochotę na zakup maszynki do lodów, ale wtedy, obawiam się, że moja rodzinka, ze mną na czele, będzie musiała wymienić garderobę, i dlatego zwlekam ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga, no coś w tym jest ;-), ale z każdej sytuacji jest wyjście: możesz robić sorbety :-).

    OdpowiedzUsuń