8/09/2016

Ciasto drożdżowe z owocami lata


Drożdżówka z kolorowymi i aromatycznymi owocami, którą pachnie cały dom ? Zdecydowanie jestem na tak ! Dlatego dziś zapraszam moich czytelników na puszyste i bardzo delikatne ciasto drożdżowe z owocami lata. Tak na prawdę możecie do jego przygotowania wykorzystać Wasze ulubione owoce. Ja wrzuciłam do niego co akurat zerwałam z krzaczka, ale tutaj kombinacje są dowolne. Wykorzystajcie to co Wam podpowie wyobraźnia !


Na blogu znajdziecie mnóstwo innych drożdżowo-owocowych inspiracji:




Ciasto drożdżowe z owocami lata
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jajo (u mnie dwużółtkowe)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • sezonowe owoce (u mnie agrest, czerwona porzeczka, borówka amerykańska)
  • cukier puder

Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże i 2 łyżki cukrucukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, pozostały cukier, jajko, esencję waniliową sól i roztopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem, do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto będzie dosyć rzadkie. Miskę z  ciastem przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i obkładamy je owocami. Odstawiany na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Nie ma lepszego ciasta niż drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak ! Czy lato, czy zima czy jesień :D.

      Usuń
  2. Drożdżowe z owocami - wspomnienie dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, to prawda, wakacje na wsi u babci :).

      Usuń
  3. Wspaniałe ciastko. Mogę wpaść na kawałek? :-(

    OdpowiedzUsuń