9/16/2015

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

ciasto-i-sliwki-widok-z-gory

Wrzesień, to czas kiedy na straganach zaczynają się pojawiać pierwsze śliwki. Dla mnie to znak, że pora rozpocząć śliwkowy sezon, a to oznacza, że w moim domu zapachnie ciastem drożdżowym i na stole pojawi się  drożdżowe ciasto ze śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła. I oczywiście korzenne przyprawy; cynamon, kardamon i mielone goździki.




Drożdżowe ciasto ze śliwkami
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm (16 porcji)
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
  • 50 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • odrobina mleka do posmarowania ciasta
Nadzienie: 
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła 
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2-3 łyżki dżemu śliwkowego lub powideł   
  • 16 śliwek


Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.


Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt  25 x 45 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem dżemem, posypujemy z  przyprawami i cukrem, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 16 równych części.
Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy  w niej bułeczki. 
Ze śliwek usuwamy pestki. W każdą bułeczkę wciskamy jedną śliwkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy około 30 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie! Chętnie bym oderwała kilka ślimaczków;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejqu aż tu u mnie czuć jak pachną :-)

    OdpowiedzUsuń