Drożdżowe ciasto ze śliwkami
Wrzesień, to czas kiedy na straganach zaczynają się pojawiać pierwsze śliwki. Dla mnie to znak, że pora rozpocząć śliwkowy sezon, a to oznacza, że w moim domu zapachnie ciastem drożdżowym i na stole pojawi się drożdżowe ciasto ze śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła. I oczywiście korzenne przyprawy; cynamon, kardamon i mielone goździki.
Drożdżowe ciasto ze śliwkami
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm (16 porcji)
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
- 50 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g rozpuszczonego masła
- 50 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- odrobina mleka do posmarowania ciasta
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 2-3 łyżki dżemu śliwkowego lub powideł
- 16 śliwek
Wykonanie:
W
ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru,
dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
na 15-20 minut.
Po tym
czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta
i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy
do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ciasto
przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 25 x 45
cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem dżemem, posypujemy
z przyprawami i cukrem, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon
kroimy na 16 równych części.
Szklaną
formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i
układamy w niej bułeczki.
Ze śliwek usuwamy pestki. W każdą bułeczkę wciskamy jedną śliwkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Ze śliwek usuwamy pestki. W każdą bułeczkę wciskamy jedną śliwkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Wygląda obłędnie! Chętnie bym oderwała kilka ślimaczków;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, częstuj się proszę :-).
UsuńJejqu aż tu u mnie czuć jak pachną :-)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe + śliwki = boski duet :).
Usuń