7/01/2015

Masło orzechowe - na zdrowie. Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami

drozdzowe-ciasto-z-truskawkami-widok-z-gory

 Dziś zapraszam na moje ukochane ciasto, czyli drożdżówkę. Upiekłam drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami. Nie będę mówić, że są pyszne, bo uwielbiam drożdżowe w każdej postaci, więc nie będę wiarygodna ;-). Koniecznie zróbcie i się przekonajcie czy mam rację... :-).
A przy okazji poczytajcie o maśle orzechowym. Czy na prawdę jest tak kaloryczne jak się uważa ? I czy warto je podawać dzieciom ?




Masło orzechowe - na zdrowie

Aż 67% Polaków uznaje masło orzechowe za tuczące, a ponad 20% badanych nie ma na ten temat wiedzy . Czy to przekonanie jest uzasadnione? By rozwiać wszelkie wątpliwości, oto garść informacji na temat właściwości tego produktu – niezwykle cennego źródła zdrowych tłuszczy, białka, witamin A, D, E i K oraz B3 (niacyny).
Masło orzechowe tuczy? To mit!
29% Polaków uważa, że masło orzechowe zdecydowanie jest tuczące, natomiast 38% badanych twierdzi, że raczej jest tuczące. Jedynie lekko ponad 2% respondentów sądzi, że masło orzechowe zdecydowanie jest nietuczące. Wiedzy na ten temat nie ma ponad 23% naszych rodaków.
Co prawda, fistaszki mają dużo tłuszczu, ale są to tłuszcze nienasycone, które są ważnym elementem budulcowym dla naszego organizmu. Pomagają przyswajać witaminy A, D, E i K, zmniejszają ryzyko chorób serca, obniżają poziom złego cholesterolu, nie zamieniają się
w tkankę tłuszczową. Na profil kwasów tłuszczowych składa się ponad 85 % nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wśród najważniejszych nienasyconych kwasów tłuszczowych eksperci wymieniają: kwas oleinowy oraz linolowy. Pierwszy z nich przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Obniża poziom cholesterolu, zmniejsza skłonności do powstawania zakrzepów krwi, wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi oraz ma działanie przeciwzapalne.
Kwas linolowy to również niezwykle istotny składnik naszej diety, którego nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać. Badania wskazują, że kwas linolowy może mieć działanie antynowotrowe i antymiażdżycowe. Jego ochronne działanie CLA (kwasu linolowego), istotne zarówno w procesach powstawania nowotworów, jak i w rozwoju miażdżycy wynika także z faktu, że sprzężony kwas linolowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. W zestawieniu np. z witaminą E kwas linolowy wykazuje o blisko 100 razy większą aktywność antyoksydacyjną.
Masło orzechowe Sante nie zawiera szkodliwych tłuszczów „trans”, ulepszaczy ani substancji konserwujących. Stanowi znakomitą alternatywę dla codziennej dawki orzechów, znakomicie sprawdza się jako substytut ulepszanych smarowideł oraz jest idealną przekąską dla dzieci. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż słodkie, czekoladowo-podobne wyroby do smarowania chleba, przez które psują się zęby i cierpimy na otyłość.
Sante ma w swojej ofercie dwa rodzaje maseł orzechowych: zawierające aż 90% orzechów oraz z kawałkami przepysznych orzechów.
Masło orzechowe z kawałkami orzechów Sante jest pozbawione substancji konserwujących i ulepszaczy smaku, ponieważ zostało technologicznie zabezpieczone przed gromadzeniem się szkodliwych tłuszczów typu trans. Doskonale komponuje się ze słodkimi, słonymi oraz pikantnymi potrawami.
Firma Sante posiada  w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek. Cały asortyment, który ma w sprzedaży  Sante znajdziecie tutaj.



Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami

Proporcje na formę o średnicy 22 cm

Składniki:
Ciasto
  • 50 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 40 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • rozpuszczone masło do posmarowania ciasta
Nadzienie: 
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła 
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki  masła orzechowego Sante
  • 12 truskawek






Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt  30 x 40 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem masłem orzechowym, posypujemy cukrem wymieszanym z  cynamonem., po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 12 równych części.
Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy  w niej bułeczki. W każdą bułeczkę wciskamy po truskawce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy około 30-40 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz