9/02/2014

Dżem z borówki amerykańskiej


Pisałam już wcześniej, że moje krzaczki borówki amerykańskiej w  tym roku całkiem oszalały ! Posiadam trzy krzaczki, a borówek jest tyle, że nie sposób je przejeść. Robiłam jedną tartędrugą tartę, sernik na zimnodomowe lody, jemy je z jogurtem na śniadanie, czy tak po prostu bez niczego. Jemy i jemy,  a ich wcale nie ubywa...  Zebrałyśmy z córką prawie 3 kilo, ale na krzaczkach jeszcze sporo borówek, chyba trzeba będzie zrobić drugie podejście do dżemu :-).




Dżem z borówki amerykańskiej

Czas przygotowania: 180 minut

Składniki:
  • 2600 g borówki amerykańskiej 
  • 700 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Borówki dokładnie myjemy. Wsypujemy do płaskiego rondla, zasypujemy cukrem i delikatnie rozgniatamy widelcem część owoców. Odstawiamy na 30 minut.
Rondel stawiamy na kuchence na małym ogniu, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy owoce, bez przykrycia, przez około 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i znowu podgrzewamy na małym ogniu przez około 60 minut. Ponownie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
Jeśli dżem będzie gęsty, podgrzewamy go i gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie dokręcamy, stawiamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia.
Jeśli uznamy, że jednak dżem jest za rzadki gotujemy go przez kolejne 60 minut i dopiero wtedy wkładamy do słoików.


Print Friendly and PDF

8 komentarzy: