niedziela, 23 sierpnia 2015

Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską

Pin It

W trakcie trwania lata bardzo często na moim stole pojawiają się serniki na zimno. Lubię je przygotowywać, bo nie trzeba uruchamiać piekarnika, robi się je bardzo prosto i są idealnym letnim zimnym deserem do którego można wykorzystać w sumie wszystkie sezonowe owoce.
Dziś do kolekcji dołącza jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską.

 Na blogu znajdziecie również inne przepisy na serniki:
Sernik jagodowy na zimno
Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki
Jogurtowy sernik jagodowy na zimno
Truskawkowy sernik na zimno
Sernik z rabarbarem na zimno
Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
Sernik na zimno z borówką amerykańską
Truskawkowe serniczki na zimno
Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno




Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską
Czas przygotowania: 6 godzin
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm

Składniki
Masa owocowa:
  • 345 g jogurtu greckiego
  • 345 g borówek
  • 200 g  kremówki 30%
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
Masa biała:
  • 125 g jogurtu greckiego
  • 125 g serka homogenizowanego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Spód:
  • okrągłe biszkopty

Wykonanie:
Sześć łyżeczek żelatyny wsypujemy do 1/2 szklanki zimnej wody i zostawiamy na 15 minut do namoczenia. Następnie podgrzewamy ją bardzo delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała, bo wtedy żelatyna się nie zetnie. Odstawiamy do przestygnięcia.
W jednej misce blendujemy borówki. W drugiej misce miksujemy jogurt z cukrem pudrem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, żeby ją zahartować. Zblendowane borówki miksujemy z jogurtem i dodajemy żelatynę, cały czas miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do sernika, delikatnie mieszając łyżką.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej biszkopty i wylewamy masę serową. Wkładamy do lodówki, aż zastygnie.


Jogurt grecki i serek homogenizowany miksujemy z cukrem pudrem. Dwie łyżeczki żelatyny wsypujemy do 1/3 szklanki zimnej wody i zostawiamy na 15 minut do namoczenia. Następnie podgrzewamy ją bardzo delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała, bo wtedy żelatyna się nie zetnie. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie  do przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę zmiksowanej masy jogurtowej, żeby ją zahartować. Gdy ją wymieszamy dodajemy ją do pozostałego masy, miksujemy i wykładamy na zastygniętą masę owocową. Sernik wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, ale najlepiej na całą noc.

4 komentarze:

  1. widziałam to juz na innym blogu. cudny serniczek. zapraszam do mnie - rowniez na sernika :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serniczki na zimno się powtarzają, szczególnie latem :-). Ale przepis był identyczny ?
      To lecę do Ciebie :-).

      Usuń