7/22/2013

Lody z borówką amerykańską


Wyczytałam gdzieś ostatnio, że borówki amerykańskie są uważane za eliksir młodości. W związku z tym ostatnio u mnie na tapecie borówki :-). Była tarta, teraz przyszła kolej na lody. Robiłam je na bazie przepisu z bloga Pora coś zjeść. Były to moje pierwsze lody na bazie żółtek. Lody wyszły rewelacyjne !

Lody z borówką amerykańską
Składniki:

Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !

Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. W kolejnej rozgniatamy widelcem borówki, jeśli nie lubicie kawałków owoców  w lodach, to można je zmiksować.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i owoce mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut, następnie mroziłam w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. o mniaam:)
    pyszne, a jaki kolor <3
    pozdrawiam i dziękuję za udział w jagodowo nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  2. I z borówek mają taki piękny kolor...? Bo się bałam, że mogą mi wyjść szarawe, a jagód nie mam możliwości kupić... Chyba jednak spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń