8/03/2019

Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi

kolorowe-owoce-na-ciescie-widok-z-gory

Przepis na to pyszne ciasto wypatrzyłam u Tysi, która prowadzi bloga Tysia gotuje. Zresztą już od dawna przymierzałam się do upieczenia ciasta na maślance, tylko gdzieś mi to umykało. A ponieważ mam dużo borówek amerykańskich i kupiłam na targu nasze polskie morele, to właśnie z nimi postanowiłam je upiec. Na koniec ciasto posypałam cukrem pudrem i wyszło pysznie. Oczywiście możecie tez dodać innych owoców, ale pamiętajcie, żeby nie były zbyt mokre, bo może się zrobić zakalec.
To kto piecze ze mną to pyszne ciasto na maślance z morelami i borówkami?
Zapraszam po przepis.




Ciasto na maślance z morelami i borówkami
Proporcje na formę o wymiarach
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 i 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 10 polskich moreli
  • 300 g. borówki amerykańskiej
  • cukier puder



 

Wykonanie:
Morele kroimy  na cząstki.
Jajka ubijamy z  cukrem na puszystą masę. Następnie polowi wlewam maślankę i olej, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, tez cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być gęste.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto, wyrównujemy. Na wierzchu układamy borówki i morele.
Ciasto pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


 



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz