8/05/2019

Drożdżówki z agrestem i kruszonką


Lato to czas owocowych wypieków! A jeśli jeszcze na dodatek jest to połączenie słodkiego, puszystego i delikatnego ciasta drożdżowego z lekko kwaskowym agrestem oraz chrupiącą kruszonką, to ja jestem w siódmym niebie. Dziś przygotowałam dla Was przepyszne drożdżówki z agrestem i kruszonką właśnie. Powiem Wam, że to jest rewelacyjne połączenie.

Jestem ogromną wielbicielką ciasta drożdżowego - zresztą nie tylko tego na slodko - więc na blogu znajdziecie mnóstwo smacznych drożdżowych inspiracji:



Drożdżówki z agrestem i kruszonką
Czas przygotowania: około 120 minut
Składniki:
  • 240 g mąki pszennej
  • 240 g mąki żytniej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 65 g roztopionego masła
  • 68 g cukru  
  • 25 g świeżych drożdży
  • mleko do pomalowania bułeczek
Kruszonka:
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:    
  • czerwony agrest



Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim agrest. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem. 
Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz