8/21/2014

Sernik na zimno w kolorach lata




Mam takie smutne wrażenie, że niestety lato powoli nas będzie opuszczało, za oknem coraz chłodniej, a dziś jeszcze na dodatek szaro i buro... W związku z tym dziś ma dla Was bardzo kolorową, mocno owocową i pyszną propozycję na deser: sernik na zimno w kolorach lata. A te kolory lata to maliny i borówki amerykańskie. I na dodatek sernik jest dziecinnie łatwy do wykonania. 
Jeszcze jedna uwaga, trochę się poleniłam i nie przetarłam malin po zmiksowaniu. To nie był dobry pomysł, bo niestety nasionka wchodzą w  zęby, więc zachęcam Was, żebyście się nie lenili.
Inspiracja Gzik i pyry.




Sernik na zimno w kolorach lata

Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania 4 godziny

Składniki
Spód sernika:
  • 130 g ciastek owsianych
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 40 g płatków migdałowych
Masa serowa:
  • 700 g mielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 250 g malin
  • 250 g borówki amerykańskiej
Do dekoracji:
  • płatki migdałów
  • maliny




Wykonanie:
Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem, dodajemy płatki migdałowe i zagniatamy. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W misce miksujemy ser, mascarpone i cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2  łyżki masy serowej i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej masy serowej, cały czas miksując.
Masę serową dzielimy na 2 porcje.
Maliny i borówki miksujemy w dwóch osobnych miskach i do każdej z nich dodajemy porcje masy serowej. Następnie na ciasteczkowy spód wylewamy masę borówkową i wkładamy tortownicę do lodówki, żeby masa stężała. Wtedy wylewamy na nią masę malinową i ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem dekorujemy płatkami i malinami.




Print Friendly and PDF

8 komentarzy: