Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską

szparagi-zawiniete-w-szynke

Wiadomo - maj jest miesiącem szparagów ! Jesteśmy jednym z potentatów jeśli chodzi o produkcję szparagów, a z roku na rok rośnie liczba ich konsumentów. Ja mam szczęście mieszkać w okolicy Gospodarstwa Rolnego Ludwik Majlert, które zajmuje się produkcją szparagów. W sezonie codziennie można kupić tu szparagi prosto z pola, świeżutkie, jędrne i bardzo smaczne.
Korzystajmy więc z sezonu szparagowego; zapraszam po parę słów na temat tego zdrowego i pysznego warzywa, a także po przepis, który znajdziecie też na filmiku.



Parę słów o szparagach
Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody pęd. Najbardziej popularne są dwie odmiany: biała i i zielona. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem należy je obrać. Swój kolor zawdzięczają temu, że rosną pod ziemią i nie wytwarzają żadnego barwnika. Drugą odmianą są szparagi zielone - zdecydowanie wolę tę odmianę - , które rosną ponad ziemią, są zdecydowanie cieńsze i wyraziste w smaku niż te białe. Poddajemy je obróbce cieplnej bez obierania, dlatego zawierają więcej składników odżywczych niż białe.
Za co kochamy szparagi ? Przede wszystkim to warzywo bardzo niskokaloryczne i posiadające niski indeks glikemiczny, a także lekkostrawne. Poprawia pracę układu trawiennego, jest moczopędne, zwiększa krzepliwość krwi i zapobiega pękaniu naczyń włosowatych. Natomiast z umiarem powinny go traktować osoby mające problemy z nerkami, ponieważ zawierają związki purynowe. Szparag zawiera sporą dawkę kwasu foliowego, błonnika, witaminę C i E oraz beta karoten. Szparagi uważane też są za naturalny afrodyzjak.

Wartości odżywcze ( w 100 g)       
  • Kalorie  20 kcal / 84 kJ
  • Białko   2,20 g
  • Tłuszcz ogółem    0,12 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone     0,04 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone    0,05 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-3    0,01 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-6    0,04 g
  • Węglowodany  3,88 g
  • Błonnik pokarmowy      2,1 g
  • Witamina A        756 I.U.
  • Witamina E         1,13 mg
  • Witamina K        41,6 µg
  • Witamina C        5,6 mg
  • Witamina B1      0,143 mg
  • Witamina B2      0,141 mg
  • Witamina B3 (PP)  0,978 mg
  • Witamina B6  0,091 mg
  • Kwas foliowy  52 µg
  • Kwas pantotenowy   0,274 mg
  • Wapń    24 mg
  • Żelazo   2,14 mg
  • Magnez 14 mg
  • Fosfor   52 mg
  • Potas    202 mg
  • Sód        2 mg
  • Cynk      0,54 mg
  • Miedź   0,19 mg
  • Mangan    0,16 mg
  • Selen    2,3 µg
  • Fitosterole         24 mg

Szparagi na talerzu
Świeże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać  z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍.

Na blogu znajdziecie parę inspiracji jak je przygotować:




Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńska
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 125 g szynki parmeńskiej
  • 1 cytryna
  • oliwa  z oliwek EV
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeży tymianek


 Wykonanie:
Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki. Końcówek nie wyrzucamy, możemy na nich ugotować wywar do zupy.
Na każdym plasterku szynki układamy po 3 szparagi i następnie delikatnie zwijamy je w ciasne ruloniki.
Cytrynę bardzo dokładnie myjemy i kroimy na ósemki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, papier skrapiamy oliwą, układamyna nim zwinięte w ruloniki szparagi. Szparagi delikatnie malujemy oliwą. Pomiędzy szparagami układamy kawałki cytryny, wszystko pieprzymy i solimy.
Szparagi pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.
Po upieczeniu posypujemy listkami tymianku i skrapiamy cytryną.

Komentarze