5/14/2013

Szparagi gotowane na parze


Sezon szparagowy w pełni ! Najszybszym sposobem przygotowania szparagów jest ugotowanie ich na parze, nie tracą wtedy żadnych swoich właściwości odżywczych i zachowują pełnię smaku. Ja używam do tego celu parowara.

Szparagi gotowane na parze

Składniki:
  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • sól
  •  pieprz

Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag dobrze wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).
Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy.
Szparagi układamy na parowarze i gotujemy 10-15 minut, w zależności od tego jak są grube.
W międzyczasie na suchej patelni prażymy bułkę tartą do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy masło, gdy się rozpuści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Masło podgrzewamy do momentu, aż się delikatnie spieni, wtedy wrzucamy natkę, mieszamy i odstawiamy. Na osobnej patelni prażymy słonecznika.  
Ugotowane szparagi polewamy bułką z masłem, posypujemy słonecznikiem, soli i pieprzymy. 


Print Friendly and PDF

7 komentarzy:

  1. bardzo smaczne, próbowałam kilka razy w domu, również polecam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. A te żólte szparagi nie są dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucy, oczywiście białe szparagi też są pyszne, ale jest z nimi więcej pracy, trzeba je obierać i mają bardziej stwardniałe końcówki niż zielone.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i zapraszam na bloga po inne szparagowe przepisy :-).

      Usuń