5/15/2013

Zupa botwinka

czerwona-zupa-z-jajkiem

Na targach i bazarach zrobiło się kolorowo. Maj jest najbardziej kolorowym  miesiącem w roku, więc trzeba to wykorzystać :-). A gdy pojawia się botwinka to oznacza, że do lata coraz bliżej, a na naszych stołach pojawia się też chłodniki. W związku z tym dziś na blogu jedna z najbardziej kolorowych i tradycyjnych polskich zup: botwinka. Podana oczywiście z jajem na twardo.

Botwinka na blogu



Zupa botwinka


Zupa botwinka

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 3 nóżki kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 1/2 litra wody
  • pęczek botwinki
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 1 mały kubek śmietany (200 g)
  • sól, pieprz
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek


Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z kurczakiem, zalewamy zimną wodą. Gotujemy około 40 minut.
Botwinkę moczymy w zimnej wodzie i dokładnie płuczemy. Małe buraczki kroimy w kostkę, wrzucamy do gotujących się warzyw, dodajemy kwasek. Po 4-5  minutach dodajemy pokrojone w paski liście botwinki. Gotujemy jeszcze dosłownie chwilę. Przyprawiamy. W osobnej misce mieszamy śmietanę z odrobiną zupy, wlewamy do garnka, mieszamy, wsypujemy szczypiorek. Podajemy z jajkiem przekrojonym na pół. 




Print Friendly and PDF

7 komentarzy:

  1. A dzisiaj mi po głowie chodziła ...uwielbiam taką z jajkiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności,bardzo lubię tą zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz czaję się na szczawiową :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. super, planuję wykonać w przyszłym tygodniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Czytam przepis: gotować do miękkości warzyw. A kurczak ? Ma być twardy ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak to bardzo delikatne mięso i szybko się gotuje. Jak warzywa się ugotują, to kurczak też już będzie miękki.

      Usuń