6/01/2014

Tarta ze szparagami i pomidorami

pieczona-tarta-widok-z-gory

Oto kolejny przepis na szybkie danie obiadowe lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia.  Powoli kończy się sezon na szparagi, więc czas je wykorzystać zanim znikną ze straganów !  Dzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego.


Tarta ze szparagami i pomidorami
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • kilka koktajlowych pomidorków
  • 3 jajka
  • 2 łyżki serka śmietankowego 
  • 200 g ricotty
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego oregano



Wykonanie:
Porcja na formę o wymiarach 30 x 40 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem.
W misce mieszamy jajka z ricottą, serkiem i przyprawami.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, część listków oregano siekamy. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej,  układamy szparagi i pomidorki.
Pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje.Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika lub gdy przestygnie.



Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Śliczna ta tarta,jak obraz namalowany.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje świetnie ! Wiem, bo robiłam podobną / bez ricotty, ale z prosciutto /;
    Twoja wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń