4/29/2014

Zielona pizza ze szparagami



Czy ktoś coś mówił, że ostatnio tylko szparagi i szparagi... ? -). Sezon na te pyszne warzywa w pełni, więc nie mogę się powstrzymać ! Dzisiaj szparagi w nowej dla mnie odsłonie, czyli w tercecie: pesto, szparagi i feta. Do tej pory byłam zwolenniczką tradycyjnej pizzy, ale właśnie... użyłam czasu przeszłego... Delikatne szparagi, słona feta i wytrawne pesto, to jest to ! Do mojej pizzy użyłam pesto z natki pietruszki i orzeszków, ale może też być pesto z rukoli z bazylią czy też pesto szpinakowe.
Serdecznie zachęcam do wypróbowania.



 Zielona pizza ze szparagami

Składniki na  2 placki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 ml mleka
  • 80 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek EV
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
Dodatkowo:

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w  ciepłym mleku i odstawić na 10 minut.
Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. 
Szparagi, po odłamaniu stwardniałej końcówki kroimy w cienkie paseczki obieraczką do warzyw, wkładamy je do miski i skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i mieszamy.
Ciasto smarujemy pesto, układamy na nim paseczki szparagów i pokruszoną fetę. Skrapiamy oliwą, posypujemy oregano.
Piekarnik z umieszczonym w środku  kamieniem do pieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni.
Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i  pieczemy 10-12 minut.


Szparagi

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz