5/24/2016

Tartaletki ze szparagami


Podrzucam Wam dziś jeszcze jeden bardzo prosty przepis na szparagi w roli głównej. Tartaletki ze szparagami z odrobiną chili doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Do ich przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto francuskie. Tartaletki będą elegancką przekąską lub przystawką na uroczysty obiad.





Tartaletki ze szparagami
Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje na 8 szt
Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • płatki chili
  • pomidorki koktajlowe
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • oliwa do smażenia.

Wykonanie:
Szparagi płuczemy, odłamujemy końcówki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, układamy szparagi, solimy je. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy przez 5 minut. Odstawiamy szparagi do przestygnięcia, kroimy je na mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na pół.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. W misce Mieszamy jogurt, jajka i przyprawy, oprócz płatków chili.
Foremki do tartaletek smarujemy olejem. Z ciasta wykrawamy kółka o parę milimetrów większe niż foremki i wyklejamy nim foremki. Wlewamy masę jogurtową, układamy szparagi i połówki pomidorków. Posypujemy płatkami chili.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz