sobota, 16 maja 2015

Sałatka ze szparagami i mozzarellą

Pin It

Sezon szparagowy w pełni, dziś więc kolejny pomysł na ich wykorzystanie w daniu. Będzie to sałatka ze szparagami i mozzarellą. Sałatkę możemy podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od tego jak wolicie.



Sałatka ze szparagami i mozzarellą

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 opakowanie mozzarelli w kulkach
  • 1 ząbek czosnku
  • listki rukoli
  • listki szpinaku sałatkowego 
  • płatki chili
  • olej kujawskiego cytryna bazylia
  • sól morska


Wykonanie:
Szparagi płuczemy, osuszamy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy olej, wkładamy szparagi i smażymy przez 10 minut. Pod koniec dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i chwilę przesmażamy razem. Solimy i oprószamy płatkami chili.
Na talerzy układamy listki rukoli i szpinaku, na nich kładziemy szparagi i kulki mozzarelli. Wszystko solimy i skrapiamy olejem.

2 komentarze: