5/07/2015

Zielone szparagi z sadzonymi jajkami


Sezon na szparagi w pełni. Moje ulubione to zielone, takie prosto z pola. Gotuję je na parze lub smażę przez dosłownie pięć minut. Dziś zapraszam na zielone szparagi z sadzonymi jajkami, oprószone płatkami chili. Niebo w gębie :-).



Zielone szparagi z sadzonymi jajkami

Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 1 osoby

Składniki:
  • 7 zielonych szparagów
  • odrobina oliwy z oliwek
  • płatki papryczki chili
  • sól morska
  • 2 duże jajka
  • listki rukoli

Wykonanie:
Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki.
Na patelni podgrzewamy oliwę, kładziemy szparagi, oprószamy solą i chili, patelnię przykrywamy i smażymy je na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie na patelnię wbijamy jajka, ponownie przykrywamy i smażymy kolejne 5 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz