Sezon na szparagi w pełni. Moje ulubione to zielone, takie prosto z pola. Gotuję je na parze lub smażę przez dosłownie pięć minut. Dziś zapraszam na zielone szparagi z sadzonymi jajkami, oprószone płatkami chili. Niebo w gębie :-).
Na blogu pojawiły sie również inne dania ze szparagami w roli głównej. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie:
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 1 osoby
Składniki:
- 7 zielonych szparagów
- odrobina oliwy z oliwek
- płatki papryczki chili
- sól morska
- 2 duże jajka
- listki rukoli
Wykonanie:
Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki.
Na patelni podgrzewamy oliwę, kładziemy szparagi, oprószamy solą i chili, patelnię przykrywamy i smażymy je na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie na patelnię wbijamy jajka, ponownie przykrywamy i smażymy kolejne 5 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą.


Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza