5/23/2014

Najprostsza tarta z zielonymi szparagami


Szparagi cały czas w natarciu ! Kupiłam wczoraj kolejną porcję i zastanawiałam się co by tu z nich zrobić, tak na szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała  zarówno na ciepło jak i na zimno.



Najprostsza tarta z zielonymi szparagami


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • kilka koktajlowych pomidorków
  • 3 jajka
  • 2 łyżki serka śmietankowego 
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku


Wykonanie:
Porcja na 2 blaszki o wymiarach 36 x 13 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formy lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem.
W misce mieszamy jajka ze śmietaną, serkiem, przyprawami i tymiankiem..
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, pomidorki kroimy na pół. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej,  układamy szparagi i pomidorki.
Pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje.



Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. pycha, muszę w końcu taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam bardzo podobną. Super! U mnie była jeszcze szynka szwardzwaldzka.

    OdpowiedzUsuń