5/15/2014

Makaron z sosem szparagowym

szparagi-na-talerzu-widok-z-gory

Kolejne proste i szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie Karolina z bloga Sto kolorów w kuchni. Dzisiejszy pomysł, to danie, które przygotowuje się bardzo szybko, prawie tyle co trwa ugotowanie makaronu. Korzystajcie, póki jeszcze szparagi królują w sklepach i na bazarach.  


Makaron z sosem szparagowym


Składniki:
  • 300 g zielonych szparagów
  • 100 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • świeżo straty parmezan
  • 250 g makaronu rurki

Wykonanie:
Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i lekko przesmażamy. Następnie dodajemy szparagi (główki na razie odkładamy na bok), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy  10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy.
Makaron gotujemy al  dente, według przepisu producenta.
Odcedzonym makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Ach, te szparagi. Pięknie wyglądają, a taki prosty przepis. Jaki to kwiatek posłużył za dekorację? Jadalny? :)
    Marielle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam :-)
      Kwiatek to kocimiętka, a czy jadalny ? Jeszcze nie próbowałam ;-)

      Usuń