5/25/2013

Frittata ze szparagami


Festiwal szparagowy cały czas trwa ! Tym razem na talerzu ląduje frittata. Frittata doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno,  z odrobiną majonezu lub sama.

Frittata ze szparagami

Składniki:
10 szparagów ugotowanych na parze
6 jajek
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
olej

Wykonanie:
Jajka i przyprawy miksujemy w misce.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Układamy na niej ściśle szparagi, zalewamy masą jajeczną i smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną. Następnie frittatę odwracamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki, na patelnie nalewamy odrobinę tłuszczu. Smażymy 2-3 minuty.


Print Friendly and PDF

1 komentarz: