4/25/2014

Tagliatelle ze szparagami

makaron-ze-szparagami-na-bialym-talerzu

 Niniejszym sezon szparagowy uważam za otwarty ! Moje ulubione to zielone. Są delikatniejsze od białych, szybciej się gotują, a poza tym nie trzeba ich obierać ;-). Można z nich wyczarować kulinarne cuda.Oto garść przepisów z poprzedniego sezonu: frittata: szparagi, paprykaszparagi z sezamemfrittata ze szpinakiemsałatka: szparagi szpinak i mozzarellaciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili.

A tym  sezonie zapraszam na nowe pomysły ze szparagami w roli głównej.



Tagliatelle ze szparagami

Składniki:
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 szalotki
  • 1 duża łyżka masła
  • 3 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 duże jajko
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu tagliatelle


Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).
Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy.
Szalotkę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Szparagi kroimy na kawałki i wrzucamy je do cebulki, odkładając na bok łebki. Dorzucimy je dosłownie w ostatniej chwili, bo są bardzo delikatne i potrzebują dosłownie chwili na patelni. Szparagi smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut.
W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i mascarpone, przyprawiamy.
W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta.
Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu aż masa się lekko zetnie, ale nadal będzie płynna. Następnie sos mieszamy z makaronem i od razu podajemy.




Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Ja też już zaczęłam z nimi zabawę, to pierwszy smak nowego sezonu - jakże wyczekany. Tagliatelle z nimi póki co nie robiłam - wszystko przede mną, za to każdego roku robię pierogi. Pozdrawiam i samych szparagowych cudowności życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogi mówisz... ? To musi być ciekawe ! Nie robiłam nigdy, zdradzisz jakiś szczególik ? :-)

      Usuń
  2. Zainspirowałaś mnie Agato! Muszę coś pokombinować z makaronem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :-) Koniecznie podziel się ze mną tą kombinacją !

      Usuń