5/13/2014

Tarta z zielonymi szparagami


Była krótka przerwa od szparagów na blogu, więc dziś z czystym sumieniem mogę wrzucić kolejny szparagowy przepis :-). Oto przepyszna tarta z zielonymi szparagami zapiekanymi w masie jajecznej z dodatkiem  fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno !

Inspiracja Sto kolorów w kuchni.



 Tarta z zielonymi szparagami

Składniki:
Ciasto
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła 
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 jajko
1 łyżka mleka

Na farsz:
3 jajka
120 ml śmietany 30%
75 g sera feta
10 - 12 zielonych szparagów
sól
pieprz czosnkowy
suszony tymianek




Wykonanie:
Składniki na ciasto  szybko zagniatamy,  używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
W misce mieszamy jajka, śmietanę, pokruszona fetę i przyprawy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę o średnicy 27 cm smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki.
Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczną, układamy szparagi i pieczemy kolejne 20 minut, aż masa się ładnie zetnie.


Szparagi Piknik majowy

Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Jutro u mnie na talerzu! Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, wspaniały przepis, nie ma to jak feta i szparagi! Moje ulubione składniki. A do tego piękna kompozycja szparagów na cieście :)
    Marielle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też mój ulubiony duet, delikatny szparag i słonawa feta :-)

      Usuń