5/14/2018

Pieczone szparagi z cytryną i parmezanem

zielone-szparagi-na-bialym-talerzu

Mam nadzieję, że nie zanudzam Was moimi szparagowymi inspiracjami, ale teraz taki szparagowy czas, więc trudno się im oprzeć w sklepie i nie kupić :). Dzisiejszy przepis, czyli pieczone szparagi z cytryną i parmezanem nie jest żadnym specjalnym odkryciem, natomiast uważam, że w prostocie siła i taki właśnie jest ten przepis. Kilka dobrej jakości składników i pyszne danie gotowe. Tym razem po raz pierwszy miałam okazję jeść fioletowe szparagi. Jak widzicie po upieczeniu filetowy kolor znikł, a w smaku nie różniły się one od tych zielonych, były równie smaczne.

Na blogu znajdziecie także inny pomysły na szparagi:



Pieczone szparagi z cytryną i parmezanem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek fioletowych szparagów
  • 1 cytryna
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • płatki chili
  • oliwa z oliwek
  • płatki parmezanu




Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.
Blaszkę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Układamy szparagi, skrapiamy je oliwą i mieszamy, tak, aby wszystkie były pokryte oliwą. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, a wszystko przyprawiamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy płatkami świeżo startego parmezanu. Od razu podajemy.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz