Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem
Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem
Dziś na blogu kolejna sałatka do karnawałowej kolekcji: sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem z dodatkiem zielonego groszku. Nie dość, że pięknie i kolorowo wygląda na talerzu, to jeszcze fantastycznie smakuje. Robiłam ją na nasza sylwestrową domówkę i zniknęła natychmiast ! Więc jeśli zapraszacie gości, zróbcie podwójną porcję 😋.
Na blogu są też inne pyszne sałatki w sam raz na Karnawał:
- Sałatka z krewetkami i różowym sosem
- Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem
- Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem
- Sałatka z ciecierzycy z mozzarellą
- Sałatka ryżowa z mango i szynką
- Sałatka z mango i zielonym majonezem
- Sałatka z kuskusem i mozzarellą
- Sałatka z ciecierzycy z granatem
- Sałatka z czerwonymi pomarańczami i granatem
- Sałatka z kuskusem i granatem
- Sałatka z kurczakiem curry i granatem
- Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem
- Sałatka z kurczakiem, melonem i mozzarellą
Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:
- 1 małe opakowanie paluszków surimi
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 1 długi zielony ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Wykonanie
- Paluszki wyjmujemy z zamrażarki i zostawiamy, żeby się rozmroziły.
- Groszek zalewamy wrzątkiem i zostawiamy go na 15 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
- Ogórek myjemy i ścieramy na grubej tarce, czosnek przeciskamy przez praskę.
- W misce mieszamy groszek, ogórek, czosnek, majonez i przyprawy.
- Paluszki kroimy na mniejsze części, a następnie delikatnie je rozrywamy wzdłuż na paski.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz