2/15/2016

Sałatka z czerwonymi pomarańczami i granatem


Uwielbiam granaty ! 
Za ich smak.
 Za ich cudny kolor.
I za to, że mają tyle cennych dla zdrowia składników.
A poza tym za to, że tak się cudnie komponują. Ze wszystkim.



Sałatka z czerwonymi pomarańczami i granatem
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
  • 2 czerwone pomarańcze
  • 1/2 opakowania listków rukoli
  • 75 g sera feta
  • ziarenka z 1/2 granata
  • czarne oliwki
  • pomidorki koktajlowe
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy ze skórki pozbywając się całego albedo i kroimy w plastry. 
W szklance mieszamy składniki sosu (1/3 szklanki oliwy z oliwek EV, 2 łyżki octu balsamicznego, pieprz, sól).
Na talerzu układamy listki rukoli, na nich układamy plasterki pomarańczy, pokrojoną w kostkę fetę, czarne oliwki i przekrojone na pół pomidorki. Wszystko posypujemy ziarenkami granatu i polewamy sosem. Podajemy od razu.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz