4/12/2016

Sałatka ryżowa z mango i szynką


Czasami jest tak, że zostanie nam trochę ryżu z obiadu... Co z nim wtedy  zrobić ? Ja z reguły wykorzystuję go do przygotowania sałatki, którą nastepnego dnia zabieram do pracy. W lodówce miałam szynkę,  w koszyku na owoce mango... Dodałam ogórek i zrobiłam zielony majonez. Wyszło pysznie !

Sałatka ryżowa z mango i szynką
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu basmati
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 1 zielony ogórek
  • 5 plasterków szynki konserwowej
  • 1/2 pęczka natki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Natkę wrzucamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli i blednujemy. Następnie dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
Ogórek i mango obieramy. Ogórek kroimy w plasterki, mango w kostkę. Do miski wkładamy ryż, mango, ogórek i pokrojoną na kawałki szynkę, dodajemy zielony majonez i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz, sałatkę podajemy posypaną natką.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. kolega z pracy jadał tą sałątkę non stop jak tylko mango było w niższej cenie obecnie jest to troszkę droga sałatka

    fajnie, że zamieściłaś czas przygotowania - teog mi zazwyczaj w przepisach brakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sławku, faktycznie na mango już się kończy sezon i jest drogie. Moja sałatka była "na winie", czyli z tego co akurat miałam pod ręką :-).
      Zawsze zamieszczam czas przygotowania, aczkolwiek jest to kwestia nieco subiektywna, bo każdy pracuje w innym tempie.
      Miło mi, że do mnie zajrzałeś, zapraszam częściej :-).

      Usuń