3/06/2016

Sałatka z ciecierzycy z granatem



W naszym kalendarzu pojawił się już marzec, a to oznacza, że wiosna coraz bliżej. I co za tym idzie, jak co roku, powoli będziemy się przerzucać na nieco lżejszą dietę. Na blogu pojawią się nowe, nieco odchudzone dania. Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę z cieciorką, lub jak to woli, ciecierzycą. Wykorzystałam do niej granata, żeby się jeszcze nim nacieszyć, zanim skończy się na niego sezon.



Sałatka z ciecierzycy z granatem
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ziarenka z 1/2 granata
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
  • sól morska



Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do miski wrzucamy cieciorkę, piórka cebuli, ziarenka granatu, posiekaną natkę. Wlewamy oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy sól. Sałatkę ponownie mieszamy  i od razu możemy podawać ją na stół.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis: mało składników, prosty, smaczny, zdrowy.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję. W prostocie siła :-).

      Usuń