1/12/2017

Sałatka z krewetkami i różowym sosem

kolorowa-salatka-na-białym-talerzu

Sałatki jak zawsze cieszą się na blogu ogromną popularnością. Dziś do ich grona dołącza kolejna, czyli sałatka z krewetkami i różowym sosem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, zawsze szybko znika z półmiska i na pewno nacieszy nasze oczy pięknymi kolorami w te zimowe i śnieżnie dni. Patrzę na nią i już jestem głodna 😉. Prawda, że jest apetyczna ?


Sałatka z krewetkami i różowym sosem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 300 g gotowanych obranych krewetek
  • 4 jajka na twardo
  • różnokolorowe pomidorki koktajlowe
  • listki rukoli
  • listki szpinaku baby
Różowy sos:
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
W szklance mieszamy wszystkie składniki sosu.
Na duży talerz wykładamy listki rukoli i listki szpinaku. Pomidorki kroimy na połówki bądź na ćwiartki, jajka kroimy w ósemki. Na listkach układamy wszystkie składniki, krewetki możemy przeciąć wzdłuż na pół. Sałatkę polewamy sosem i od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Faktycznie sałatka świetna! Uwielbiam takie, szczególnie z krewetkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam krewetki pod każdą postacią :)

      Usuń
  2. Mmmm, ale mi narobiłaś apetytu! Jutro robię :-) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Cię zainspirowałam ! Daj znać jak smakowała :-).

      Usuń
  3. A bez majonezu można? I czym go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać po prostu więcej jogurtu i troszkę więcej koncentratu, też będzie pysznie :-).

      Usuń