1/29/2016

Sałatka z kurczakiem curry, granatem i olejem rzepakowym


Niedługo koniec Karnawału, a tuż za nim dużymi krokami zbliżają się Walentynki. Pora się na nie przygotować. Zapraszam więc Was dziś na lekką i bardzo kolorową sałatkę, idealną na romantyczną kolacje we dwoje. Do jej przygotowania użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie.  W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne. 


Sałatka z kurczakiem curry, granatem i olejem rzepakowym
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • przyprawa curry
  • liście sałaty lodowej
  • liście rukoli
  • 1 pomarańcza
  • ziarenka z połowy granata
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem kuchennym, dokładnie wcieramy w nie curry. Odstawiamy na 15 minut.
Pomarańczę bardzo dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy białe albedo, kroimy na pól, a następnie na półplasterki. 
Pierś smażymy na patelni na rozgrzanym oleju,  a następnie kroimy ją w paseczki.
Na talerzu układamy pokroje listki sałaty lodowej, na niej układamy listki rukoli, pokrojoną pierś, kawałki pomarańczy i ziarenka granatu.
W szklance mieszamy 3 łyżki oleju, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i od razu podajemy.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz