4/15/2016

Sałatka z mango i zielonym majonezem


Dziś na blogu pojawia się wiosenna sałatka z mango i zielonym majonezem, przygotowana na bazie ryżu basmati. Kolorowa, wiosenna i pyszna. Połączenie zielonego czosnkowego majonezu z dojrzałym mango to wspaniały pomysł.


Sałatka z mango i zielonym majonezem
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • zielony ogórek
  • 1/2 dojrzałego mango
  • sól

Wykonanie:
Ryż płuczemy zimną wodą, do momentu, aż woda będzie czysta. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy go zimna wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wodę odlewamy, ryż odcedzamy. W dużym garnku gotujemy 2 litry wody, solimy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy ryż i gotujemy go al dente, około 15 minut. Pamiętajmy, że każdy ryż gotuje się inaczej, więc warto sprawdzać, czy jest już wystarczająco miękki. Ryż odcedzamy, przelewami zimna wodą.
Do blendera wkładamy posiekany szczypiorek (odkładamy odrobinę do posypania sałatki), obrany ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli. Wszystko dokładnie blendujemy. a następnie dodajemy majonez, mieszamy.
Ogórek i mango obieramy i kroimy w kostkę lub w pasterki, razem z ryżem wkładamy do miski, dodajemy zielony majonez, ewentualnie solimy i mieszamy. Podajemy posypane szczypiorkiem.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz