6/11/2017

Salsa z mango

kolorowe-warzywa-w-misce

Salsa z mango będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, na przykład do kurczaka czy wieprzowiny, często podaję ją także do krewetek czy do ryb. Ostatnio była dodatkiem do grillowanego steka i uważam, że też było pysznie. Tak naprawdę ta salsa świetnie się komponuje z wieloma daniami, wybór należy do Was. Jedno jest pewne, koniecznie musicie ją zrobić, zachęcam Was, nie będziecie żałować 😋.




Parę słów o mango
Mango jest owocem tropikalnego drzewa owocowego o tej samej nazwie, występującego głównie w Indiach. Drzewo jest wiecznie zielone i może urosnąć do 40 metrów. Jego owoc składa się z miąższu i dużego nasiona. Ma charakterystyczny słodki i  cierpki smak – ja go nazywam lekko żywicznym - i orzeźwiający aromat. Skórka owocu, która zmienia barwę w miarę dojrzewania od ciemnozielonej, poprzez różne odcienie żółci, po czerwoną, jest cienka i gładka, ale dość twarda. Przy kupnie warto wybierać owoce twardawe i bez żadnych plamek na skórce.
Mango zawiera mangiferynę, która jest substancją aktywną biologicznie, występującą głównie w tym owocu. W organizmie substancja ta pełni rolę związku, który skutecznie zwalcza drobnoustroje i wirusy.  Poprawia pamięć,  a także jest silnym antyoksydantem. Działa przeciwzapalne i przeciwbólowo. Zapobiega również rozwojowi miażdżycy i chroni komórki narządów wewnętrznych. Nazywane jest również owocem młodości ze względu na bogate źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających,
Warto też pamiętać, że mango jest bogate w cukry proste, dlatego diabetycy powinni go spożywać w umiarkowanych ilościach.

Wartości odżywcze w 100 g
  • Wartość energetyczna - 60 kcal
  • Białko ogółem - 0,82 g
  • Tłuszcz - 0,38 g
  • Węglowodany - 14,98 g (w tym cukry proste 13,66)
  • Błonnik - 1,6 g
  • Witamina C – 36,4 mg
  • Tiamina – 0,028 mg
  • Ryboflawina – 0,038 mg
  • Niacyna - 0,669 mg
  • Witamina B6  - 0,119 mg
  • Kwas foliowy - 43 µg
  • Witamina A – 1082 IU
  • Witamina E – 0,90 mg
  • Witamina K - 4,2 µg
  • Wapń – 11 mg
  • Żelazo - 0,16 mg
  • Magnez - 10 mg
  • Fosfor - 14 mg
  • Potas - 168 mg
  • Sód – 1 mg
  • Cynk - 0,09 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Mango w kuchni
Mango jest pysznym i aromatycznym owocem, które sprawdza się nie tylko w daniach słodkich, ale również i w tych wytrawnych. I tak, będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju koktajli i sałatek owocowych, deserów, kremów, ciast i lodów. W daniach wytrawnych jest wykorzystywane między innymi do przygotowania curry, a w przystawkach będzie pysznym dodatkiem do sałatek, szynki parmeńskiej czy do krewetek.

Mango w moich przepisach: 
Sałatka ryżowa z mango i szynką
Sałatka z mango i zielonym majonezem
Sałatka z grillowanym kurczakiem i salsą z mango
Sałatka z mango i kurczakiem
Tatar z łososia z mango
Smażony kurczak z mango
Kokosowa owsianka z mango
Jogurtowe śniadanie z mango
Jogurtowe lody z mango
Smoothie ananasowe z mango
Smoothie z mango i pomarańczą
Koktajl jogurtowy z chia i mango

-------------------------------------------------------------
Salsa z mango
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki
  • 1 duży pomidor malinowy
  • sok z limonki
  • świeża kolendra
  • sól do smaku
Wykonanie:
Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, staramy się zachować cały sok. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne, a sam miąższ kroimy w kostkę.
Wszystko wkładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy posiekaną kolendrę, delikatnie solimy i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 30 minut.




Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, miło mi poinformować, że wpis ten ukazał się dzisiaj na portalu PatiCafe.pl, pozdrawiam Patrycja :)

    OdpowiedzUsuń