1/03/2015

Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą z mango


Po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach kulinarnych przyszła pora na odchudzenie naszego menu. Czytałam ostatnio najnowszą książkę Konrada Gacy pod tytułem "Kuchnia fit", (recenzję znajdziecie tutaj) i tak oto powstał przepis zainspirowany tą książką.
Chciałam, aby sałatka zawierała minimalną ilość tłuszczu, dlatego postanowiłam podać grillowanego kurczaka, a nie smażonego na tradycyjnej patelni. Do niego idealnie pasuje grillowany świeży ananas, a wszystko jest wykończone lekko pikantną i kwaskową salsą z mango. Bazą sałatki jest natomiast pęczak, zdrowa kasza, która jest źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych, białka roślinnego, węglowodanów i błonnika. Posiada średni indeks glikemiczny (IG-45).
Sałatkę możemy serwować na zimno lub na ciepło. W każdej wersji jest doskonała i zdrowo sycąca.




Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą z mango

Proporcje dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanego pęczaku
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 świeżego ananasa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 liście sałaty lodowej
Salsa z mango
  • 1 mango
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • sok z limonki
  • świeża kolendra, ew. natka pietruszki

Wykonanie:
Pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, solimy i pieprzymy. Ananasa obkrawamy ze skóry i kroimy w plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową, a kurczaka i ananasa przy użyciu pędzelka lekko smarujemy oliwą. Smażymy z obydwu stron na złotawy kolor. Następnie kroimy  w paski.
W międzyczasie obieramy mango i kroimy w kostkę, staramy się zachować cały sok. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a chili w drobną kosteczkę. Wszystko wkładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy posiekane zioła i dokładnie mieszamy.
Na talerzu układamy pokrojone listki sałaty, na to kładziemy pęczak, grillowaną pierś kurczaka i ananasa. Na wierzchu układamy salsę z mango, wszystko delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy.




Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Piotr, dziękuję i zapraszam częściej :-).

      Usuń
  2. na 100% spróbuje! pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. alez ona wygląda a jak musiała pachnieć!!! pożeram wzrokiem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie pięknie pachniała, grillowany ananas jest boski :)

      Usuń