6/07/2015

Smażony kurczak z mango


Dziś zapraszam na danie, które przygotujemy w 30 minut, czyli szybki obiad lub lunch. Jest to smażony kurczak z mango z dodatkiem świeżego imbiru i papryczki chili. Podałam go z zielonym ryżem. Taki zestaw zdecydowanie cieszy nie tylko podniebienie.



Smażony kurczak z mango

Czas przygotowania: 30 minut
 Proporcje dla 3-4 osób

Składniki:
  • 500 g piersi  z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 mała papryczka chili
  • ok. 2 cm świeżego imbiru
  • 1 mango
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki sosu Teriyaki
  • sól morska
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Pierś myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Solimy i pieprzymy, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Mięso odkładamy do miski.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pieczarki kroimy na plasterki, imbir obieramy i siekamy, papryczkę pozbawiamy nasionek i drobniutko siekamy. Wszystko przesmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
W międzyczasie obieramy mango i kroimy je na mniejsze kawałki.
Na patelnię z warzywami wkładamy smażonego kurczaka, dodajemy przyprawy i sos, wrzucamy mango i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż wszystkie smaki się połączą. 


Print Friendly and PDF

2 komentarze: