2/29/2016

Kokosowa owsianka z mango


Zapraszam na pyszne i zdrowe śniadanie z sezonowymi owocami. Dziś,  jako dodatek do płatków owsianych wybrałam dla Was pyszne i soczyste mango oraz zdrowe i apetyczne ziarenka granatu. Wszystko uzupełnia kokosowy aromat wiórków. Mówię Wam pycha !


Kokosowa owsianka z mango
Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych (nie tych błyskawicznych)
  • 1,5 szklanki mleka 
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki masła
  • brązowy cukier do smaku
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanka pokrojonego mango
  • ziarenka granatu
  • wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:
Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, wiórki kokosowe, sól i odstawiamy na 30 minut. Następnie gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy masło, cukier i mieszamy.
Owsiankę przekładamy do miseczki, na wierzchu układamy mango i ziarenka granatu, posypujemy kokosem.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz